Ηλιούπολη του 1955: Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το πρώτο εκκλησάκι διαστάσεως 2,5 μ. Χ 3 μ. Πέντε χρόνια αργότερα ο βιομήχανος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης άρχισε να κτίζει με δικά του έξοδα τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ένα έργο που ολοκλήρωσε ο γιος του Σταύρος και που αποπερατώθηκε σ’ ένα χρόνο. Ήταν μία απλή τρίκλιτη βασιλική της οποίας τα θυρανοίξια έγιναν στις 21 Μαΐου του 1961 και τα εγκαίνια στις 16 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα τον Α’.

Για ένα χρόνο λειτούργησε ως παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως και από τις 10.5.1962 απετέλεσε ξεχωριστή ενορία μετά από απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και έκδοση σχετικού Βασιλικού Διατάγματος.

Στις 18.8.1984 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιος θεμελιώνει τον νέο Ιερό Ναό της κατακόμβης του οποίου τα θυρανοίξια έγιναν στις 21 Δεκεμβρίου του 1985. Νωρίς διαπιστώθηκε ότι ο προσανατολισμός της κατακόμβης δημιουργούσε δυσχέρειες ως προς τη χωρητικότητα ενώ ο πληθυσμός καθημερινά αυξανόταν.

Νέα σχέδια, νέες τροποποιήσεις μέχρι τον Μάιο του 1994 όταν στην εορτή των Αγίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιος τέλεσε τα θυρανοίξια του κυρίως Ιερού Ναού, που είναι βυζαντινού ρυθμού στον τύπο του σταυροειδούς με τρούλλο και ένα καμπαναριό ενσωματωμένο στην πρόσοψη του.

Στις 25 Απριλίου 1999 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιος συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Αργυροκάστρου κ. Αλέξανρο και τον Θεοφιλέσταστο Επίσκοπο Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονα τέλεσε τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού.

Σημαντικό γεγονός η άφιξη του Τιμίου Σταυρού από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Ο Ιερός Ναός έχει δύο εσωτερικά παρεκκλήσια: του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού.

Στοιχεία Ενορίας

Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου κ Ελένης Ηλιουπόλεως Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κοινωνικό & Φιλανθρωπικό Έργο

” Α.ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ – ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενοριακό Έργο

” ΘΕΊΑ ΛΑΤΡΕΙΑ & ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ